Yayla Domatesi

     İzmir Büyükşehir Belediyesinin “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla oluşturulan atalık tohumlar arasında bulunan Yamanlar domatesi üretimi İzmir’de yaygınlaşması planlanıyor. Başka Bir Tarım Mümkün Sertifikasyon Ekibi’nin yaptığı saha çalışmalarında bu kıymetli ata tohumunun, üreticilerden alınarak yaygınlaşması için üretim çalışmaları yapılıyor.

    Mevcut tarım politikaları çerçevesinde yapılanlar; çiftçimize ve topraklarımıza fayda sağlamamakla birlikte ülkemiz tarımına zarar veriyor. Uygulanan yanlış tarım politikaları sonucu çiftçilerimiz üretemeyecek duruma gelip, şehirlere göç etmek zorunda kalıyor. Destek adı altında, ithal tohum ve yabancı hayvan ırkları teşvik ediliyor. Dahası, teşvike konu edilen ithal tohum ve hayvan ırkları, tümüyle Türkiye’deki iklime yabancı oldukları ve aşırı su tükettikleri için kuraklığa sebep oluyor. Kontrolsüz su tüketen ve üründen tekrar tohum elde edilemeyen ithal tohumlar yerine, gelişimi için yağmur sularının yeterli olduğu atalık tohumların üretilmesi ve yaygınlaştırılması, yoksulluk ve kuraklık ile mücadele kapsamında hayati bir öneme sahiptir. Buradan hareketle Yamanlar Domatesinin desteklenmesi projesi ile; sağlığımızı bozan, suyumuzu tüketen ithal tohumların yerini atalık tohumların alması amaçlanmaktadır.

 

Yayla Domatesi hasat sırasında. 

 

 

 

    Karşıyaka Yamanlar Dağı’na özgü olan, yöre halkı tarafından yetiştiriciliği yapılan ve korunan atalık Yamanlar Domatesi 450-850 metre yükseklikte yetişen, iklimsel ve fiziksel özellikler açısından yayla koşullarına uyum gösteren, bu özelliklere paralel birçok bölgede yetişebilen bir atalık domates türüdür. Buradan hareketle İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, üretimin sürekliliğin sağlanması adına; İlk aşamada, üretimi yapılan ve korunan atalık yamanlar domatesi tohumları, fide yapılarak üreticiye ücretsiz teslim edilmiş. Sonraki aşamada, yamanlar domatesi fideleri tarlalara dikilmiş ve gelişim süreci gözlemlenmiştir. Tarımsal ilaç ve suni gübre kullanmadan, sadece doğal hayvansal gübrelerle üretimini gerçekleşen ürünler, Kozak Yaylası bölge koşullarına uyum sağlamış ve üretimi gerçekleştirilmiştir. Önümüzde ki dönemlerde bu koşullara benzerlik gösteren bölgelerde de Atalık Yamanlar Domatesi üretiminin arttırılması planlanlanmaktadır.

 

 

 

 

Diğer Projelerimiz

Sarı İnek ve Kaçeli Koyunu

Sarı İnek ve Kaçeli Koyunu

Susuz Bamya

Susuz Bamya

Başka Bir Tarım Sertifikası

Başka Bir Tarım Sertifikası

Tarım ve hayvancılığın kadim anadolu kültürüyle ve uluslararası standartlara uygun şekilde yapılmasını sağlayan sertifika süreci yürütülüyor.

Yamanlar domatesi İzmir’in 17 ilçesine yayılıyor

Yamanlar domatesi İzmir’in 17 ilçesine yayılıyor

İklim Şartlarına Uygun Tercih: Badem

İklim Şartlarına Uygun Tercih: Badem

Badem ağaçları, kuraklığın giderek arttığı bölgelerde su tüketimlerinin az olması ve dayanıklı yapıları nedeniyle sıkça tercih ediliyor.

Atalık Yem Bitkileri

Atalık Yem Bitkileri

Atalık yem bitkilerine destekle kuraklıkla ve artan girdi maliyetleriyle mücadele ediliyor.

İzmir Tarımı Danışma Hattı

İzmir Tarımı Danışma Hattı

Kooperatif ortağı çiftçilere ücretsiz danışmanlık hizmeti veriliyor.

Çoban Start-Up

Çoban Start-Up

Genç çobanların kırsala dönmesi hedefleniyor.

Mera İzmir

Mera İzmir

Türkiye'deki ilk kapsamlı mera hayvancılığını destekleme projesi.

İzmir Tarımı Danışma Hattı Danışma Hattı