Çoban Start-Up

    İzmir tarımı stratejisi kapsamında, ekonomik zorluklar nedeniyle çobanlık yapmayı bırakmak zorunda kalan üreticilere yerli ırk hayvan ve ağıl yaptırabilmeleri için inşaat malzemeleri (tuğla, çimento, kum, demir vb.) desteğinde bulunulacak.

 

     İzmir'in iklim ve doğasına uygun 40 yerli keçi (karakeçi ya da maltız) desteği verilecek. Yapılan bu desteklerden faydalanan üreticilere aynı zamanda alım garantisi de verilecek. Yoksulluk ve kuraklıkla mücadele amacıyla başlatılan proje, aynı zamanda daha önce küçükbaş hayvancılık yapmış ve bu konuda tecrübe kazanmış, ancak ekonomik sıkıntılar nedeniyle hayvancılığı bırakmış gençlerin tekrardan kırsalda üretim yapmasını hedefliyor.

 

     Ülkemizde artan ithal besi hayvancılığı, iklim, bitki örtüsü ve engebeli arazi yapısına uygun olmadığı için çok su tüketen ve yabancı ırkların hakim olduğu bir hayvancılık modeline sebep oluyor. Kârlı görülen bu hayvancılık modeli, artan girdi maliyetleriyle birlikte yoksulluğu tetikliyor ve hayvancılığı yapılamaz noktaya getiriyor. Bu bağlamda çobanlık mesleğinin gençler tarafından tercih edilmediği görülüyor. Gittikçe zorlaşan çobanlık mesleği, bitmeye yüz tuttuğu ve çoğu genç çoban adayını kırdan kente göç etmek zorunda bırakıyor. Bu çalışmalar sonucunda, Çoban Start-Up projesi, mesleğini bırakmak zorunda kalan genç üreticileri tekrar kazanmayı hedefliyor.

 

     Proje, Bergama, Kınık, Bayındır ve Kiraz olmak üzere dört pilot ilçeden başlayacaktır. Proje kapsamında, daha önce çobanlık bilgisi olan genç üreticilere yerli ırk hayvan desteği verecek ve bu destekler sonrasında üreticilere aynı zamanda alım garantisi de verilecek. Genç üreticilerin, kırsalda üretim yapmaları, kapalı hayvancılık sisteminden nispeten çok daha az girdi ile maksimum kazanç sağlayacakları mera hayvancılığı sistemine yönlendirilerek, mera hayvancılığını yaygınlaştırarak sağlıklı gıdaya ulaşılması amaçlanıyor.

 

     Destek olunacak hayvanlar, "Başka Bir Tarım Mümkün" vizyonu kapsamında yer alan "Mera İzmir" projesi kriterlerine uygun olarak yetiştirilmesi gerekiyor. Hayvanların asgari 7 ay ve üzeri merada otlatılması ve mısır silajı, reygras otu vb. su tüketen yem bitkilerinin verilmemesi halinde, süt ve et alımı yapılacak ve üretici "Başka Bir Tarım Mümkün" sertifikasyon ve denetim programına dahil edilecektir.

PROJE KAPSAMINDA ARANAN ŞARTLAR

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • İzmir il sınırları içerisinde ikamet ediyor olmak.
  • 18 yaşından küçük olmamak ve 30 yaş sınırını geçmemiş olmak.
  • Daha önce küçükbaş hayvancılık yapmış ve bu konuda tecrübe kazanmış ancak ekonomik sıkıntılar sebebiyle hayvancılığı bırakmış olmak.
  • Başvuran kişinin kendisinin ve birinci derece yakınlarının büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığına sahip olmaması.
  • Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortağı olmak. (Mevcut ortaklık yoksa da proje başlangıcında kooperatif ortaklığı aranmaktadır.)

Çoban Start-Up Başvuru Formu

Diğer Projelerimiz

Sarı İnek ve Kaçeli Koyunu

Sarı İnek ve Kaçeli Koyunu

Susuz Bamya

Susuz Bamya

Başka Bir Tarım Sertifikası

Başka Bir Tarım Sertifikası

Tarım ve hayvancılığın kadim anadolu kültürüyle ve uluslararası standartlara uygun şekilde yapılmasını sağlayan sertifika süreci yürütülüyor.

Yamanlar domatesi İzmir’in 17 ilçesine yayılıyor

Yamanlar domatesi İzmir’in 17 ilçesine yayılıyor

İklim Şartlarına Uygun Tercih: Badem

İklim Şartlarına Uygun Tercih: Badem

Badem ağaçları, kuraklığın giderek arttığı bölgelerde su tüketimlerinin az olması ve dayanıklı yapıları nedeniyle sıkça tercih ediliyor.

Atalık Yem Bitkileri

Atalık Yem Bitkileri

Atalık yem bitkilerine destekle kuraklıkla ve artan girdi maliyetleriyle mücadele ediliyor.

İzmir Tarımı Danışma Hattı

İzmir Tarımı Danışma Hattı

Kooperatif ortağı çiftçilere ücretsiz danışmanlık hizmeti veriliyor.

Yayla Domatesi

Yayla Domatesi

Yoksulluk ve kuraklığa karşı atalık tohum desteği veriliyor.

Mera İzmir

Mera İzmir

Türkiye'deki ilk kapsamlı mera hayvancılığını destekleme projesi.

İzmir Tarımı Danışma Hattı Danışma Hattı