• Keçi 177.370
  • Koyun 449.044
  • Karasığır 16.193
  • Çoban 5.117

Mera İzmir

     Mera İzmir projesi, Türkiye’deki ilk kapsamlı mera hayvancılığını destekleme projesidir. Proje, kırsaldaki yoksulluğu bitirmeyi, kuraklıkla mücadele etmeyi, güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşmayı hedeflemektedir. Bu amaçla da süt ve et alımları yaparak hayvanlarını merada otlatarak besleyen çobanları ve küçük üretici kooperatiflerini desteklemekte ve çobanların, yerli ve susuz yetiştirilebilen atalık tohumlardan üretilen yemleri kullanmasını teşvik etmektedir.

 

     İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki şirketi İzdoğa A.Ş bünyesinde kurulan sertifikasyon ekibi 2021 yılı itibariyle İzmir’in tüm ilçelerindeki mahalleleri (köyleri) tek tek ziyaret ederek çobanlar ile görüşme sağlamıştır. Çalışma süresince 1293 köy ziyaret edilmiştir. Bunların 702’sinde mera hayvancılığının devam ettiği tespit edilmiştir. Ekip, İzmir’deki çobanlarla görüşerek meralardaki hayvan ırkları, sayıları, hayvanların ne kadar ve hangi tür yem yedikleri gibi ayrıntılı veriler elde etmiştir. 2023 yılı itibariyle projede toplam 5117 çoban ile yüz yüze görüşme sağlanmış ve hayvanlarının bulunduğu ağılların yerleri koordinat bazında belirlenerek Türkiye’nin ilk çoban haritası oluşturulmuştur. İzmir’de 177 bin 370 keçi, 449 bin 044 koyun, 16 bin 193 karasığır olmak üzere en az 642 bin 607 mera hayvanı olduğu tespit edilmiştir. Projenin ilk aşamasında yapılan bu envanter çalışmasıyla İzmir Tarımının altı ayağından ilkini oluşturan ‘’ürün planlaması’’ hayata geçirilmiştir.

 

Türkiye’nin ilk çoban haritası.

 

     İzmir Tarımının bir sonraki aşaması olan alım ve satış garantisi kapsamında mera izmir projesiyle hayvanını 7 ay ve üzeri merada otlatan, mısır silajı, ryegrass vb. su tüketen yem bitkileri vermeyen kooperatif ortağı üreticilerden koyun sütü 18 liradan, keçi sütü ise 21 liradan satın alınmıştır. Yıl sonunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği bu fiyatlar, koyun ve keçi birlikleri tarafından da 2022 yılı için esas alınmış ve yapılan çalışma üreticilere doğrudan gelir yaratmanın yanı sıra bölgemizdeki süt fiyatlarını da regüle etmiştir. 

 

     Proje kapsamında 2022 - 2023 temmuz ayı itibariyle 835.756 lt koyun sütü, 2.360.981 lt keçi sütü toplanmıştır. Toplanan sütlerden elde edilen mamuller İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki şirketi İzTarım’ın öncülüğünde hayata geçen ‘’İZMİRLİ’’ markasıyla iç pazarın yanı sıra dış pazarda da satışa sunulmuş böylece küçük üreticiler doğrudan ihracatçı konuma getirilerek İzmir Tarımının son ayağını oluşturan tarımsal yatırımlar ve satış aşaması tamamlanmıştır.

 

 

 

Diğer Projelerimiz

Sarı İnek ve Kaçeli Koyunu

Sarı İnek ve Kaçeli Koyunu

Susuz Bamya

Susuz Bamya

Başka Bir Tarım Sertifikası

Başka Bir Tarım Sertifikası

Tarım ve hayvancılığın kadim anadolu kültürüyle ve uluslararası standartlara uygun şekilde yapılmasını sağlayan sertifika süreci yürütülüyor.

Yamanlar domatesi İzmir’in 17 ilçesine yayılıyor

Yamanlar domatesi İzmir’in 17 ilçesine yayılıyor

İklim Şartlarına Uygun Tercih: Badem

İklim Şartlarına Uygun Tercih: Badem

Badem ağaçları, kuraklığın giderek arttığı bölgelerde su tüketimlerinin az olması ve dayanıklı yapıları nedeniyle sıkça tercih ediliyor.

Atalık Yem Bitkileri

Atalık Yem Bitkileri

Atalık yem bitkilerine destekle kuraklıkla ve artan girdi maliyetleriyle mücadele ediliyor.

İzmir Tarımı Danışma Hattı

İzmir Tarımı Danışma Hattı

Kooperatif ortağı çiftçilere ücretsiz danışmanlık hizmeti veriliyor.

Çoban Start-Up

Çoban Start-Up

Genç çobanların kırsala dönmesi hedefleniyor.

Yayla Domatesi

Yayla Domatesi

Yoksulluk ve kuraklığa karşı atalık tohum desteği veriliyor.

İzmir Tarımı Danışma Hattı Danışma Hattı