Susuz Bamya

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi (İZTAM), Bergama' da susuz yetişen bamyayı yaymak için tohumluk üretme çalışmalarına Mayıs itibariyle başlamıştır. Kuraklık karşısında önemli bir mahsul olan susuz bamya, aynı zamanda katma değeri yüksek bir ürün olması nedeniyle de üreticiler için önemli bir gelir kaynağıdır. Susuz bamya projesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin üreticilere gelir desteği sağlama ve susuz tarımın yaygınlaşması hedeflerinin bir parçası olarak uygulanmaktadır. Proje ile İzmir'in tarım potansiyelinin geliştirilmesi, susuz tarım yapılabilmesi ve çiftçilerin daha iyi gelir elde etmelerine katkı sağlanması planlanmaktadır. Proje kapsamında Bergama'da bir dönümlük arazide tohum üretimi için atalık susuz bamya ekimi gerçekleştirilmiştir. 

 

Mayıs ayında ekimi yapılan susuz bamya, Temmuz ayından itibaren hasat edilmeye başlanmıştır. Hasat edilen susuz bamya tohumlarının İzmir'in bütün ilçelerine ücretsiz olarak dağıtılması planlanmaktadır. Bu doğrultuda www.iztam.com üzerinden başvurular kabul edilmeye başlanmıştır. Atalık susuz bamya tohumu, kuraklığa dayanıklı bir bitki olmasından kaynaklı sulama sıkıntısı yaşanan dönemlerde bile yetişmesiyle büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle, susuz bamya ekiminin İzmir'in tarım sektörünün dayanıklılığını artırmaya yardımcı olması hedefleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, susuz bamya ekimi projesini, havza bazlı bir planlama ile yürütülmektedir. Tarımsal havza planlaması, su kaynaklarının daha verimli kullanılmasına, su sıkıntısı yaşanabilecek bölgelerin ve bu bölgelerde uygulanması gereken doğru tarım uygulamalarının belirlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Diğer Projelerimiz

Sarı İnek ve Kaçeli Koyunu

Sarı İnek ve Kaçeli Koyunu

Başka Bir Tarım Sertifikası

Başka Bir Tarım Sertifikası

Tarım ve hayvancılığın kadim anadolu kültürüyle ve uluslararası standartlara uygun şekilde yapılmasını sağlayan sertifika süreci yürütülüyor.

Yamanlar domatesi İzmir’in 17 ilçesine yayılıyor

Yamanlar domatesi İzmir’in 17 ilçesine yayılıyor

İklim Şartlarına Uygun Tercih: Badem

İklim Şartlarına Uygun Tercih: Badem

Badem ağaçları, kuraklığın giderek arttığı bölgelerde su tüketimlerinin az olması ve dayanıklı yapıları nedeniyle sıkça tercih ediliyor.

Atalık Yem Bitkileri

Atalık Yem Bitkileri

Atalık yem bitkilerine destekle kuraklıkla ve artan girdi maliyetleriyle mücadele ediliyor.

İzmir Tarımı Danışma Hattı

İzmir Tarımı Danışma Hattı

Kooperatif ortağı çiftçilere ücretsiz danışmanlık hizmeti veriliyor.

Çoban Start-Up

Çoban Start-Up

Genç çobanların kırsala dönmesi hedefleniyor.

Yayla Domatesi

Yayla Domatesi

Yoksulluk ve kuraklığa karşı atalık tohum desteği veriliyor.

Mera İzmir

Mera İzmir

Türkiye'deki ilk kapsamlı mera hayvancılığını destekleme projesi.

İzmir Tarımı Danışma Hattı Danışma Hattı