Atalık Yem Bitkileri

İZTAM, Atalık Yem Bitkilerini Araştırıyor

"Başka Bir Tarım Mümkün" vizyonu ile kurulan İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi (İZTAM), hayvancılık ve tarım sektörlerinde sürdürülebilirliği ve döngüselliği hedefleyen projeler üretmeye devam ediyor. Meraİzmir projesi ile kuraklık ve yoksullukla mücadele edilirken, Atalık Yem Bitkilerini Araştırma projesi ile hayvancılık ve tarım sektörüne de destek olmayı planlanıyor.

Kuraklığa Dayanıklı ve Yerli Bitkiler Dikiliyor

Hayvancılık sektöründe kullanılan yem bitkileri, kuraklığı tetikleyen ve su tüketimini artıran türlerden oluşuyor. Özellikle büyükbaş hayvancılık yapan üreticiler, Anadolu iklimine ve coğrafyamıza uygun olmayan ithal ırk hayvan yetiştiriciliği nedeniyle yüksek yem maliyetleri ile karşı karşıya kalıyor.

İZTAM, iklim kriziyle mücadele etmek ve üreticilerin maliyetlerini azaltmak için yerli ırk hayvanın ve yerli tohumun kullanılmasının önemine dikkat çekiyor. Gambilya, mürdümük, arpa ve karakılçık buğdayı gibi yağmur sularının yeterli olduğu atalık yem bitkilerinin, çok su tüketen ithal yemlerin yerine geçebileceğini öngörüyor.

Bu doğrultuda, İZTAM binasının bahçesinde yer alan iki alanda tohumluk elde etmek için ayrı ayrı; karakılçık, gambilya, mürdümük ve arpa ekimi yapılırken, diğer bir alanda da alternatif yem kaynağı oluşturmak için bu bitkilerin karışık ekimini gerçekleştiriyor.

Araştırmalar Devam Ediyor

Hasadı gerçekleştirilen ürünlerin besin değerleri analiz edilirken bir yandan da verim ve verim unsurları üzerine araştırmalar sürdürülüyor. Yapılan laboratuvar analizlerinde atalık yem bitkileri; gambilya, mürdümük ve arpa ile oluşturulan mevcut yem karışımının, protein ve karbonhidrat değerleri açısından zengin ve besleyici olduğu tespit edildi. Atalık yem bitkilerinin verim potansiyeli ve besin değerleri ise araştırılmaya devam ediyor.

Atalık Yem Bitkileri Projesi Öncü Olacak
İZTAM ekibi bu çalışmalarla bir yandan üreticiye destek olurken, diğer yandan atalık yem bitkilerinin tohumlarını çoğaltmaya devam ediyor. Hasadı yapılan yem bitkilerinden oluşturulan karışımı üreticilere verilerek hayvanlar üzerindeki verimi değerlendiriliyor.

Bu örnek uygulama ile gelecekte atalık yem bitkilerinin çok su tüketen ithal yemlerin yerini alması için Atalık Yem Bitkilerini Destekleme projesine öncü bir çalışma ortaya koyuyor.

Diğer Projelerimiz

Sarı İnek ve Kaçeli Koyunu

Sarı İnek ve Kaçeli Koyunu

Susuz Bamya

Susuz Bamya

Başka Bir Tarım Sertifikası

Başka Bir Tarım Sertifikası

Tarım ve hayvancılığın kadim anadolu kültürüyle ve uluslararası standartlara uygun şekilde yapılmasını sağlayan sertifika süreci yürütülüyor.

Yamanlar domatesi İzmir’in 17 ilçesine yayılıyor

Yamanlar domatesi İzmir’in 17 ilçesine yayılıyor

İklim Şartlarına Uygun Tercih: Badem

İklim Şartlarına Uygun Tercih: Badem

Badem ağaçları, kuraklığın giderek arttığı bölgelerde su tüketimlerinin az olması ve dayanıklı yapıları nedeniyle sıkça tercih ediliyor.

İzmir Tarımı Danışma Hattı

İzmir Tarımı Danışma Hattı

Kooperatif ortağı çiftçilere ücretsiz danışmanlık hizmeti veriliyor.

Çoban Start-Up

Çoban Start-Up

Genç çobanların kırsala dönmesi hedefleniyor.

Yayla Domatesi

Yayla Domatesi

Yoksulluk ve kuraklığa karşı atalık tohum desteği veriliyor.

Mera İzmir

Mera İzmir

Türkiye'deki ilk kapsamlı mera hayvancılığını destekleme projesi.

İzmir Tarımı Danışma Hattı Danışma Hattı